WILDERNESS, peisaje suprarealiste de Iulian Cristea

ARBOR EXPOZIȚIE

 

WILDERNESS, peisaje suprarealiste de Iulian Cristea

O nouă expoziție a Asociației pentru cultură și arte Arbor

Tânărul sculptor Iulian Cristea va expune la Arbor.art.room în perioada 24 noiembrie – 20 decembrie , încheind astfel activitatea Arbor din 2022.

WILDERNESS, peisaje suprarealiste de Iulian Cristea este concepută ca o cercetare despre o lume abandonată,  lipsită de prezența omului. Vorbim despre desene de grafică, instalații cu componente ready-made și sculptură, realizate în cadrul unui proces creativ în care impulsul e aleatoriu. În pustietatea consemnată fără premeditate de Iulian Cristea, spectatorul lumii reale va identifica forme amorfe de organisme, bizare pentru ochiul uman, alături de unele semne ale civilizației, sub forma unor construcții sau obiecte abandonate.

Pentru pregătirea acestei expoziții artistul a fost preocupat de cuantificarea imaginației, filtrarea și abstractizarea estetică a unor peisaje metafizice. Pornind de la o linie desenată pe o bucată mică de hârtie, imaginea continuă prin multiple desene, coagulându-se într-o compoziție care înglobează toate aceste fragmente instinctive. Necunoscutul în care se lansează artistul în momentul începerii procesului creativ este continuu alimentat de emoții, suspans și surpriza realizării finale.

Compozițiile incongruente realizate de Iulian Cristea produc efecte neliniștitoare asupra privitorului. Acesta este invitat să sondeze peisajele misterioase, să-și imagineze o versiune a Terrei nepopulate, abandonate și să chestioneze absența omului.

Expoziția lui Iulian Cristea încheie, așadar, un an dedicat de asociația Arbor promovării tinerelor talente originare din Republica Moldova. Calendarul evenimentelor a fost afectat de izbucnirea războiului din Ucraina, o dramă în fața căreia e importantă solidaritatea tuturor. Astfel, pe lângă vernisajele tinerilor artiști basarabeni  Daniel Cauia, Nadya Izosimova și Iulian Cristea, Arbor a organizat alte două expoziții care-au luat pulsul istoriei: „Suflet rănit” a artistei din Ucraina, Olga Kovtun, o inițiativă în sprijinul artiștilor ucraineni,  și „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, o călătorie documentar-istorică (organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Moldovei) despre deportări, o temă din păcate din nou actuală.

WILDERNESS, peisaje suprarealiste de Iulian Cristea

Vernisaj: 24.11.2022, orele 16:00 – 21:00

Perioadă de vizitare: 25.11.2022 – 18.12.2022

Închis             │ luni – marți

17:00 – 19:00 │ miercuri – vineri

12:00 – 18:00 │ sâmbătă – duminică

Arbor.art.room | str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București

Iulian Cristea @Arbor.art.room Foto: Anatol Strună (2022)

Iulian Cristea (n. 1991, Republica Moldova) a studiat sculptura la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, la Universitatea Națională de Arte din București și la Universitatea de Arte Plastice din Saar, Saarbrücken, Germania, titular al bursei Erasmus. Este câștigătorul mai multor premii, obținute în cadrul concursurilor naționale și internaționale, iar publicul îi cunoaște creația din mai multe expoziții personale și de grup organizate la București, Chișinău, Cluj-Napoca, Timișoara și Luxemburg.

Pliant de expoziție
Galerie
Lucrări grafice
Play Video

Comments are closed.

NEWSLETTER?

Înscrie-te pentru a primi noutățile ARBOR despre ultimele podcasturi, interviuri și evenimente.